Doliul: ce înseamnă, cât durează și ce TREBUIE să faci!

Moartea unei persoane dragi nouă are un impact asupra noastră aproape întotdeauna ca un fulger, iar durerea pe care o resimțim nu poate fi descrisă în cuvinte. Cu toate acestea, trebuie să ne împăcăm cu ideea că moartea este un proces normal, firesc, care va surveni la un moment dat în viața fiecăruia dintre noi.

Deși nu este un subiect despre care să îți facă prea multă plăcere să discuți, este bine să apelezi la consiliere sau sa te informezi și să citești cât mai mult despre ceea ce înseamnă doliul purtat pentru o persoană dragă, cât trebuie să dureze acesta, dar și amănunte despre alte tradiții, serviciile funerare la care trebuie să apelezi, astfel încât să nu fii depășit de situație într-un asemenea moment.

VEZI PACHETELE FUNERARE CU PREȚURI DE LA 950 RON

Cuprins:

VEZI PACHETELE FUNERARE CU PREȚURI DE LA 950 RON

1.Ce este doliul?

Doliul este răspunsul emoțional al omului la pierderea unei persoane dragi. Este perioada în care te simți copleșit de o mulțime de emoții și crezi că durerea și suferința cauzate de moartea celui drag nu vor dispărea niciodată. Însă trebuie să știi că toate aceste sentimente sunt perfect normale pentru întreg procesul de doliu deoarece este un răspuns natural, firesc, la pierdere.

Doliul este perceput de fiecare în mod diferit, el fiind determinat de o mulțime de factori, cum ar fi personalitatea fiecăruia, capacitatea de adaptare, experiențele de viață, credințele proprii și natura pierderii.

1.1 Proveniență, reguli de doliu și cât se ține doliul

1.1 Proveniență, reguli de doliu și cât se ține doliul

Termenul de “doliu” provine din limba latină, de la verbul “doleo, dolere”, care înseamnă a jeli, a plânge. Acest proces de doliu cuprinde două aspecte: unul exterior și unul interior. Cel exterior se referă la tradițiile legate de doliu, pornind de la pregătirile pentru înmormantare, în care se aleg pachetele funerare, dar și accesoriile funerare necesare acestui proces, dar și pregătirea necesarului vestimentar pentru cei ramași în urmă și își plâng suferința, cum ar fi hainele negre, accesorii, barba etc. Aspectul interior se referă la suferința și tristețea pe care o resimțim după moartea cuiva și nu ar trebui să neglijăm deloc acest impact psihologic, deoarece, de cele mai multe ori ne este extrem de greu să facem față propriilor noastre emoții și trăiri.

În ceea ce privește durata doliului, Biserica nu reglementează strict durata acestuia. Tradițiile spun că pentru soț, soție, copii sau părinți se poartă doliu un an de zile. Pentru celelalte persoane – prieteni, cunoștințe, doliul se poartă timp de 40 de zile. De cele mai multe ori lumea respectă doliul de 40 de zile, deoarece aceasta este perioada în care sufletul trece prin judecată și trebuie ajutat să se ridice la ceruri și să își găsească odihna veșnică. În cazuri speciale, atunci când durerea pierderii ființei dragi este mult prea mare, doliul este purtat în exterior și în suflet pentru toată viața.

Important este să știm că această perioadă de doliu nu trebuie să fie acompaniată de o stare de tristețe exagerată, deoarece trebuie să ne gândim că sufletul celui ce ne-a părăsit va fi mult mai fericit acolo unde se duce decât era pe pământ. Credința multora este că cei care ne-au părăsit s-au dus într-o lume mult mai bună, în care nu există răutate, invidie sau nefericire.

1.2 Semne de doliu și reguli în religia ortodoxă

1.2 Semne de doliu și reguli în religia ortodoxă

Tradiția doliului este un extrem de veche. A fost întâlnită pentru prima dată în Vechiul Testament, unde evreii, pentru a-și arăta doliul, își rupeau hainele, se îmbrăcau în saci și își puneau cenușă pe cap. Fiecare religie comportă tradiții și obiceiuri proprii atunci când vine vorba de doliu, iar grija creștinească pe care o avem față de cei dragi care ne-au părăsit se manifestă prin numeroase practici religioase și tradiții care s-au născut din credința că sufletul omului nu moare niciodată. Așadar, prin toate aceste obiceiuri, sufletul celui decedat se desprinde mai ușor de trup și de lumea aceasta, având un drum lin spre Ceruri și bucurându-se de odihnă veșnică în Împărăția lui Dumnezeu.

Biserica Ortodoxă interpretează moartea ca fiind desprinderea sufletului de trup, sufletul ajungând la Dumnezeu, cel ce l-a creat, iar trupul ajungând în pământul din care a fost luat. În ceruri, sufletul va fi judecat și fie va primi fericire veșnică în Rai.

1.3 Doliul în familie – cât se poartă doliu

Cei care vor să urmeze întru totul Tradiția Bisericii vor renunța în perioada de doliu la multe plăceri personale și distracții. Acest lucru are legătură și cu gradul de rudenie pe care l-au avut cu persoana decedată. De exemplu, cel căruia i-a murit tatăl sau mama nu trebuie să participe la nunți sau botezuri un an de zile. Dacă însă el are anumite obligații față de cei care se căsătoresc sau botează poate merge la eveniment, poate lăsa darul și apoi se retrage. De asemenea, bărbații trebuie să nu se bărbierească cel puțin până la pomana de 40 de zile, unii prelungind această perioadă și până la 6 luni, 1 an, în funcție de cum simt.

1.4 Hainele negre

1.4 Hainele negre

Despre hainele negre nu există informații în Biblie cum că ar fi obligatoriu să fie purtate în perioada de doliu. Așadar, nu este un păcat dacă nu porți haine negre într-un astfel de moment. Totuși, având în vedere că tradițiile s-au perpetuat în acest stil de a asocia doliul cu hainele negre, dacă nu vei purta și tu, cel mai probabil vei fi judecat de către ceilalți.

În credința populară, hainele negre purtate în timpul doliului au menirea de a transmite un mesaj foarte important, și anume că suferă enorm după pierderea persoanei dragi. Astfel, hainele de doliu au rolul de a le arăta celor din jur că persoana care le poartă trece printr-o durere foarte mare, deci trebuie să fie întelegători cu ea în acel moment.

Tradiția hainelor negre purtate în timpul doliului este una străveche, apărută încă din vremea Imperiului Roman. În acele vremuri, toată familia persoanei decedate avea obligația de a purta o togă neagră din lână. Ulterior, acest obicei a fost adoptat și respectat și în perioada Evului Mediu, dar și în perioada Renașterii. Anglia este un astfel de exemplu, deoarece pe durata doliului, femeile purtau cape de culoare neagră și aveau fețele acoperite cu voaluri negre. Un aspect important este că, la început, doar persoanele din clasele burgheze purtau doliu, ulterior acest obicei fiind adoptat și de ceilalți oameni.

Astăzi, este permisă și purtarea hainelor închise la culoare, nu exclusiv a celor negre. Ceea ce este cel mai important este ca ținuta să fie una decentă, dincolo de culoare, iar un alt aspect important este ca persoana care ține doliu să îl țină și în suflet, comportamentul acesteia fiind unul adaptat la situația prin care trece.

VEZI PACHETELE FUNERARE CU PREȚURI DE LA 950 RON

2.Perioada de doliu și etapele doliului

2.Perioada de doliu și etapele doliului

2.1 Șocul/negarea

Acesta este primul stadiu după aflarea cumplitei vești iar persoana efectiv nu reușește să aibă nicio reacție într-o primă fază. Nu procesează rațional vestea și are nevoie de câteva secunde bune pentru a reveni cu picioarele pe pâmânt. Mai apoi, apare procesul de negare, în care apare refuzul acceptării situației dramatice prin care trece.

2.2 Furia

În această etapă omul încearcă să găsească vinovații pentru durerea sa și pentru trecerea în neființă a celui drag, blamând pe oricine consideră a fi vinovat, de la propria persoană, până la doctori sau Dumnezeu. Totuși, psihologii spun că este o reacție perfect normală, deoarece acest tip de manifestare ajută persoana respectivă să accepte evenimentul.

2.3 Conștientizarea pierderii

Acesta este momentul în care persoana trebuie să facă față pierderii, în care impulsurile și stările de moment dispar și își dă seama că situația este cât se poate de reală. De multe ori, conștientizarea pierderii îi dărâmă psihic pe foarte mulți dintre cei care trec printr-un astfel de moment, deoarece realizează că nu îl vor mai avea alături pe cel drag niciodată.

2.4 Depresia

Această perioadă este una de trăire efectivă a piederii și se manifestă prin tristețe, regret, lacrimi sau nesiguranță. În această etapă este extrem de important ca persoana să îi aibă alături de ea pe cei dragi, care să nu o lase să se cufunde în această depresie. Suportul celor din jur este esențial într-un astfel de moment.

2.5 Acceptarea

Această ultimă etapă este cea în care persoana suferindă începe să se obișnuiască cu gândul pierderii, în care găsește o explicație logică, coerentă a acestei experiențe de viață, acceptând ideea că nimeni nu poate trăi veșnic și că moartea poarte surveni oricând, în viața oricăruia dintre noi.

VEZI PACHETELE FUNERARE CU PREȚURI DE LA 950 RON

3. Despre tipuri de doliu – ce NU ai voie sa faci în doliu/

Unele culturi privesc moartea ca pe un fenomen cât se poate de obișnuit, fiind conștienți de importanța ei și de faptul că nu au cum să o evite. În societatea actuală, însă, fenomenul morții este negat, oamenii nedorind să vorbească sau să știe prea mult despre moarte. Pentru omul contemporan acest proces este unul tabu, spre deosebire de omul primitiv, care nu era speriat de moarte, ba chiar o vedea ca pe un lucru firesc.

Din păcate, astăzi încercăm să excludem moartea din viața noastră și să îi protejăm pe cei din jur de ea, când de fapt prin acest lucru nu facem altceva decât să amplificăm teama, atribuindu-i morții un caracter nenatural. De asemenea, atunci când moare o persoană dragă, încercăm să ne distragem atenția de la situație, să ne chinuim să uităm. Însă toate aceste încercări disperate de a ne apăra nu reușesc decât să ne facă și mai vulnerabili în fața fenomenului morții.

În urma unor studii, există anumite simptome care ne arată dacă ceea ce trăim este un doliu natural sau un doliu patologic.

3.1 Doliul natural

Este caracterizat de sentimente care apar imediat după pierdere precum dor intens față de persoana pierdută, căutarea acesteia, sentimente de singurătate, dificultate de acceptare a morții persoanei, gândul că viața este una lipsită de sens, irascibilitate, mânie, pierderea scopului. Aceste sentimente sunt, însă, trecătoare.

3.2 Doliul patologic

Dacă toate sentimentele enumerate mai sus depășesc perioada de un an de zile, atunci putem vorbi despre un doliu patologic. Atunci când manifestarea acestor sentimente afectează în mod constant viața persoanei și funcționalitatea ei (nu mai reușește să facă față situațiilor de zi cu zi de la locul de muncă sau din viața personală), atunci ar trebui să existe un semn de îngrijorare din partea apropiaților. Persoana în cauză trebuie să fie ajutată să se vindece, prin suportul celor dragi, prin apelarea la un psiholog și prin încurajarea acesteia să vorbească, să se exprime în legătură cu trăirile sale, împăcându-se, în cele din urmă, cu pierderea suferită

. 3.2 Doliul patologic

Așadar, doliul nu este doar o reprezentare a suferinței provocate de pierderea unei persoane dragi, ci în același timp este și un proces de vindecare după o despărțire dureroasă iar după această perioadă va urma, cu siguranță una de renaștere.

Chiar dacă moartea unui om drag este o perioadă extrem de dificilă, trebuie să rămânem cu speranța și să nu ne lăsăm pradă depresiei sau suferinței. Ar fi util să ne gândim că doliul, de fapt, ne ajută să ne formăm amintiri frumoase despre persoana cu care am împărțit viața până acum. Trebuie să nu uităm niciodată că moartea nu este un sfârșit, ci dimpotrivă, un nou început, unul mult mai frumos, mai înălțător și mai fericit.

Photo: shutterstock.com

VEZI PACHETELE FUNERARE CU PREȚURI DE LA 950 RON
Call Now Button0766.402.060 Apelabil Non Stop